Dr Mabuses ansikte

Torbjörn Elensky

190 kr

Den moderna populärkulturen är full av superskurkar och onda genier. Men över dem alla svävar, likt en djävulsk gas, förbrytarnas förbrytare: dr Mabuse. I denna essä ser Torbjörn Elensky den sinistre doktorn i synen och spårar konturerna av en Mabusegestalt som idag är högaktuell i all sin mångtydighet.

Artikelnr: 9789189113534-1-1 Kategorier: , Product ID: 4484

Beskrivning

Den moderna populärkulturen är full av superskurkar och onda genier. Men över dem alla svävar, likt en djävulsk gas, förbrytarnas förbrytare: dr Mabuse.

Denne härsklystne hypnotisör, som i ständigt nya maskeringar iskallt manipulerar modern teknologi och infrastruktur och i det fördolda tillintetgör såväl människoliv som välstånd, gör entré på världsscenen 1922. Först i romanform, och därpå i Fritz Langs stumfilmssuccé Dr. Mabuse, der Spieler.

Efter detta första framträdande förvandlas Mabuse till ett allestädes närvarande väsen, han blir till något bortommänskligt, till en del av luften vi andas. Men där i början, i romanen och filmen, är han ännu i viss mån mänsklig. Det går att urskilja, om inte ett ansikte, så åtminstone en gestalt med en historia och, framför allt, en samtid. Dr Mabuse är på många sätt en personifiering av den tidsanda som rådde i ruinerna efter första världskriget och som alltjämt är med oss.

I denna essä ser Torbjörn Elensky den sinistre doktorn i synen och spårar konturerna av en Mabusegestalt som idag är högaktuell i all sin mångtydighet.

Med specialillustrationer av konstnären John Andersson.

Ytterligare information

ISBN

Författare

Utgivningsår

Pressklipp

Inga pressklipp inlagda för denna titel.