Björkar och järnvägsspår. Det svenska mottagandet av överlevande från nazisternas

Mordechay Giloh

200 kr

Om några livsöden bland de över 20 tusen flyktingar som kom till Sverige från koncentrationslägren efter andra världskrigets slut.

Artikelnr: 9789189728240 Kategori: Product ID: 4775

Beskrivning

Björkar och järnvägsspår. Det svenska mottagandet av överlevande från nazisternas koncentrationsläger 1945 är Mordechay Gilohs bok om några livsöden bland de över 20 tusen flyktingar som kom till Sverige från koncentrationslägren efter andra världskrigets slut.

Över tjugotusen överlevande från nazisternas koncentrationsläger kom till Sverige under våren och sommaren 1945. Många var svårt fysiskt och psykiskt märkta av sina erfarenheter. Deras omhändertagande i Sverige och successiva återförande till ett självständigt liv är ett relativt ouppmärksammat kapitel i den svenska historieskrivningen. De judiska församlingarna i Sverige fick en ny prägel, och erfarenheterna från mottagandet blev en modell för den framtida behandlingen av flyktingar, inte bara i Sverige.

Mordechay Giloh, själv barn till en av de överlevande som då kom, beskriver här sin mors historia mot bakgrund av det generella historiska skeendet. Boken är resultatet av tio års frilansforskning i svenska och israeliska arkiv, men bygger också på tidigare forskning och de sporadiska böcker som publicerats i ämnet. Giloh växte upp i Sverige, men har levt sitt vuxna liv i Israel. Han har tidigare redovisat delar av historien i artiklar och i föredrag för skolelever och vuxna i Sverige och Israel.

Ytterligare information

ISBN

Pressklipp

Inga pressklipp inlagda för denna titel.