Den tomma resväskan

Pierre Drieu la Rochelle

180 kr

Pierre Drieu la Rochelle (1893 1945) var en fransk författare. Han rönte framgångar med en rad romaner om Paris borgerliga liv. Irrblosset (1931) utgör tillsammans med den postumt utkomna Farväl till Gonzague och Den tomma resväskan hans »cycle Rigaut«, som baseras på hans vän Jacques Rigaut, som tog sitt liv 1929.

Kategori: Product ID: 4916

Beskrivning

»Jag tänkte att jag faktiskt inte tyckte att Gonzague var särskilt kvick eller lustig. Men ett slags högmod kom till min undsättning, jag ville rättfärdiga min vana och Gonzague drog fördel av det. Bland andra var hans gestalt ganska roande. Jag krävde inte mycket av honom. Vi talade om våra slipsar, om nästa boxningsmatch och våra kamraters framtid. Kanske den här kommer att inträda i Akademien? Naturligtvis. Och den här kanske blir statssekreterare? Varför inte. Den här tredje kommer att lämna sin egen värld och snart ligga i en arvtagerskas säng och sitta i fyrtio olika bolagsstyrelser. Vi pratade på. Gonzague hängav sig åt vår lilla lek med sin primitiva observationsförmåga som inte utvecklades i brist på eftertanke och meditation. Han låtsades känna igen sig bland indolensens, skyndsamhetens, skörlevnadens och enkelhetens skenbilder. Men i sin avsaknad av all känsla för det tragiska förnam han inte de hemliga tonfallen i en röst som ljöd bakom en mask.«

Pierre Drieu la Rochelle

Pierre Drieu la Rochelle (1893 1945) var en fransk författare. Han rönte framgångar med en rad romaner om Paris borgerliga liv. Irrblosset (1931) utgör tillsammans med den postumt utkomna Farväl till Gonzague och Den tomma resväskan hans »cycle Rigaut«, som baseras på hans vän Jacques Rigaut, som tog sitt liv 1929.  Den tomma resväskan och Farväl till Gonzague har här för första gången översatts till svenska. Hillevi Norburg översatt och Daniel Pedersen har skrivit ett efterord.

Ytterligare information

Antal sidor

ISBN

Efterord

Översättare

Pressklipp

Inga pressklipp inlagda för denna titel.