Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

J! Salon: Två resor i Polen

2019-10-22 @ 19.00 - 21.00

100 kr – 160 kr

Resa i Polen av Alfred Döblin

Världens yttersta platser av Peter Handberg

Svante Weyler i samtal med Peter Handberg

Efter att ha chockerats av pogromerna i Polen 1923 ger sig författaren Alfred Döblin ut på en resa i landet. Som sekulär jude kände han sig inledningsvis främmande inför stora delar av det östjudiska livet. Han besöker ett flertal städer, kommer att fascineras och ger inkännande och levande beskrivningar av en rik kultur med skolor, synagogor, tidningar, teatrar… ingen kunde väl ana att det myller av ansikten och röster som beskrivs tjugo år senare skulle försvinna. Boken Resa i Polen tecknar en försvunnen värld och är således ett unikt litterärt dokument. Den är nu för första gången översatt till svenska av Peter Handberg.

Det var i sin fascination över Döblins bok som författaren Peter Handberg efter att ha avslutat sin översättning gav sig ut på en resa i Döblins anda. Handbergs bok Världens yttersta platser beskriver det som idag finns kvar av minnet och historien av Polens judiska liv. Han möter inte bara människor som själva förföljdes och lyckades överleva nazisterna utan också små församlingar som för vidare de religiösa och kulturella traditionerna. Han samtalar med människor som bodde nära lägren och tittade åt ett annat håll under kriget, sådana som inte tycks ha lärt sig något av historien. En fascinerande resa som visar att historien i alla delar är närvarande.

De båda böckerna bildar tillsammans en levande bild av det judiska livet i Polen från 1900-talets början fram till idag. Författaren kommer att berätta om sin resa och sitt arbete med Döblin och den egna boken.

Peter Handberg är författare och översättare. Natur & Kultur har givit ut Undergångens skuggor (2007), Kärleksgraven (2008), Släpp ingen levande förbi (2009), Skuggor (2012), Klubb Ibsen (2013) och Den vita fläcken (2015). Handberg tilldelades 2010 Svenska Akademiens Axel Hirsch pris samt Lotten von Kraemers pris som delas ut av Samfundet De Nio.

Svante Weylerär författare & journalist. Han är ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

Föreningen Judisk kultur i Sverige arrangerar i samarbete med Aiolos & Konstakademien.

Detaljer

Datum:
2019-10-22
Tid:
19.00 - 21.00
Kostnad:
100 kr – 160 kr
Evenemang Kategorier:
,
Webbplats:
https://billetto.se/e/tva-resor-i-polen-biljetter-379133

Arrangörer

Judisk kultur i Sverige
Tidskriften Aiolos
Konstakademien

Plats

Konstakademien, hörsalen
Fredsgatan 12/Jakobsgatan 27C
Stockholm, 111 52
+ Google Map
Visa Plats-webbplats