Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Toril Moi – ”Språk och uppmärksamhet” – release och samtal!

2017-12-07 @ 19.00 - 20.30

Välkomna på release för Toril Mois Språk och uppmärksamhet! Författaren samtalar med litteraturforskaren Claudia Lindén.

I boken Språk och uppmärksamhet behandlar den norska litteraturvetaren och feministen Toril Moi läsningens och språkets etiska konsekvenser. Moi framhåller att författare utvecklar en särskild förhöjd uppmärksamhet som läsaren kan ta del av. Men hur bör vi då läsa, och vad sker med oss som läsare om vi uppmärksamt ägnar oss åt texter? Läsningen kan ge oss en förståelse av världen, fördjupa vår kunskap om värden och få oss att agera.

Genom studier av Henrik Ibsen, Simone Weil och Iris Murdoch analyserar Moi hur läsningen har potential att fylla oss med verklighet. Genom att sitta med på rättegången mot Anders Behring Breivik efter morden på Utøya eller att skriva om Förintelseöverlevaren Ruth Klüger närmar sig Moi även frågan kring språkets påverkan på människans etiska handlande, hur det vittnar om de världsbilder vi har och vilka förklaringsmodeller som ställs upp för historiens grymheter.

Resultatet är en tät essä som både uppmanar och tvingar läsaren att reflektera över sin egen läspraktik och dess etiska konsekvenser.

Detaljer

Datum:
2017-12-07
Tid:
19.00 - 20.30
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/638474026543272

Plats

Söderbokhandeln Hansson & Bruce
Götgatan 37
Stockholm, Sverige SE
+ Google Map