Nunnan

Denis Diderot

194 kr

Som sextonåring sätts Suzanne Simonin mot sin vilja i kloster. När hon försöker fly tar helvetet vid: hon misshandlas, förvägras sömn, svälts, hånas, piskas och utsätts för depraverade närmanden. Upplysningsförfattaren Denis Diderots brevroman är en osande kritik av vettlöst frihetsberövande, hyckleri och maktmissbruk, liksom en indirekt lovsång till människoblivandet.

Kategorier: , Product ID: 3424

Beskrivning

Som sextonåring sätts den känsliga och skarpsinniga Suzanne Simonin mot sin vilja i kloster. Hennes mamma har, visar det sig, offrat henne som bot för sina egna synder. Till en början är det hela uthärdligt, men när den gamla abbedissan dör och Suzanne gör sitt första försök att fly tar helvetet vid: hon misshandlas, förvägras sömn, tvingas äta aska och bära tagelskjorta, hon torteras med rep, hamnar i isolering, svälts, hånas, piskas och utsätts för depraverade närmanden. Desperat söker hon hjälp utifrån, men utsikterna att undkomma förefaller små…

Breven där Suzanne redogör för sina erfarenheter formar sig till en roman eller fiktiv biografi. Men de började som ett practical joke. Upplysningsförfattaren, encyklopediredaktören, konstkritikern och kyrkohäcklaren Denis Diderot började 1758 att skriva breven från Suzanne till en av sina vänner för att locka denne till Paris. Men projektet grep författaren, som själv började identifiera sig med Suzanne och hennes utsatthet. Resultatet blev en osande kritik av vettlöst frihetsberövande, hyckleri och maktmissbruk, liksom en indirekt lovsång till människoblivandet.

David Sprengels översättning från 1925 återges här i oförvanskad form under redaktion av Jan Stolpe. Christina Kullberg har skrivit efterordet.

Ytterligare information

ISBN

Utgivningsdatum

Översättare

Efterord

Antal sidor

Författare

Format

Redaktör

Jan Stolpe

Pressklipp

Inga pressklipp inlagda för denna titel.