D’Alemberts dröm

Denis Diderot

178 kr

Efter en intensiv diskussion med Denis Diderot går Jean le Rond d’Alembert hem och lägger sig. När han sedan fortsätter diskussionen i sömnen tar hans sambo det för feberyra och kallar på läkaren. Denne visar sig väl förtrogen med patientens ofrivilliga filosoferande, vilket han nu börjar förklara för den häpna sambon. Deras samtal rör siamesiska tvillingar, sex med getter, onani och en präst som opererat gallblåsan.

Kategorier: , Product ID: 981

Beskrivning

Efter en intensiv diskussion med Denis Diderot om materiens natur och sinnenas och förnuftets beskaffenhet går den berömde matematikern Jean le Rond d’Alembert hem och lägger sig. När han sedan fortsätter diskussionen i sömnen tar hans sambo Julie de l’Espinasse det för feberyra och kallar på läkaren de Bordeu. Denne visar sig väl förtrogen med patientens ofrivilliga filosoferande, vilket han nu börjar förklara för den häpna sambon. Deras samtal drar ut på tiden och rör förutom universums uppkomst och naturens sätt att fungera bland annat siamesiska tvillingar, sex med getter, onani och en präst som opererat gallblåsan. Till slut försvinner d’Alembert ut på ett ärende och de två avslutar samtalet över en lunch.

Denis Diderot (1713–1784) hade tillsammans med d’Alembert ansvaret för den banbrytande Encyklopedin och var en oupphörligt produktiv författare av allt från erotiska romaner till konstkritik och filosofiska traktat. I D’Alemberts dröm ger han oss ett slags skissartat kondensat av sin egenartade materialistiska filosofi.

Ytterligare information

Författare

Format

ISBN

Utgivningsår

2018

Översättare

Förord

Jan Stolpe

Antal sidor

Pressklipp

Inga pressklipp inlagda för denna titel.