Världens yttersta platser – judiska spår

Peter Handberg

265 kr

I Världens yttersta platser – judiska spår reser Peter Handberg i Alfred Döblins spår på jakt efter spillrorna av det judiska Centraleuropa som den tyska författaren skildrade i sin bok Resa i Polen på 1920-talet. Vad dröjer sig idag kvar av Förintelsen? Vilka rester av judiskt liv återstår? Vilka minnen bär människor på? Handberg intervjuar ögonvittnen, besöker platser för nästan bortglömda massakrer och umgås med levande och döda representanter för ett judiskt Europa. Resultatet: en skakande inblick i ett enormt, alltjämt obearbetat, europeiskt trauma. Nominerad till augustpriset för bästa fackbok 2019.

Kategorier: , Product ID: 3561

Beskrivning

I Världens yttersta platser – judiska spår reser Peter Handberg i Alfred Döblins spår på jakt efter spillrorna av det judiska Centraleuropa som den tyska författaren skildrade i sin bok Resa i Polen på 1920-talet. Vad dröjer sig idag kvar av Förintelsen? Vilka rester av judiskt liv återstår? Vilka minnen bär människor på? Handberg intervjuar ögonvittnen, besöker platser för nästan bortglömda massakrer och umgås med levande och döda representanter för ett judiskt Europa. Resultatet: en skakande inblick i ett enormt, alltjämt obearbetat, europeiskt trauma.

Nominerad till augustpriset för bästa fackbok 2019.

Vi tömde glasen, skålade för vårt möte, en stund senare skakade vi hand i hotellobbyn. Andrej och jag sade – inte farväl utan Lehitraot. Kom jag till Lviv igen kunde han ordna en bra lägenhet åt mig, sade han. Vi hade rest tillsammans under några intensiva dagar. Han hade inte lyckats omvända mig. Vi skulle ha kunnat åka till ytterligare ett dussintals shtetlar. Vi skulle ha träffat ännu fler människor som hade sett ohyggligheter och burit dem med sig likt ett själsligt sår i ett helt liv. Alltsammans variationer av den stora Förintelsen i östra Europa: kolonner av utsläckta människor som tågade iväg till sin massgrav, skyttar som ställde upp sig på led eller satt ensamma på en stol och sköt alla själva med en ölback intill sig, offren som föll ned i graven, vuxna och barn som kikade, och vuxna och barn som skottade igen gravarna och till och med på befallning trampade ned likhögarna så att fler skulle få plats i graven.

Mer information

ISBN

Författare

Format

Antal sidor

Utgivningsdatum

Pressklipp

»När jag läser Peter Handbergs nya bok Världens yttersta platser. Judiska spår slår det mig att jag inte läst något som ens liknar hans. Det är en mycket originell och djupt personlig resa till platserna för några av Förintelsens katastofala missdåd, och därtill en bok som ner i detaljer på gatu- och kvartersnivå berättar om vad som hände, och hur det påverkar dagens situation.«
–Thomas Nydahl, Inre exil