Beskrivning
Och hur långt är det från den punkt där vi idag befinner oss tillbaka till det slutande 1700-tal då hoppet om att människosläktet skulle förbättras, skulle ta lärdom, stod skrivet i vackert svängda bokstäver på vår filosofiska himmel? Inbäddat i buskiga sluttningar och vinberg var Stuttgart den gången en liten stad med ungefär tjugotusen själar, av vilka somliga, enligt vad jag läst någonstans, hade tagit sin boning högst upp i stifts- eller kollegiekyrkans torn. En av landets söner, Friedrich Hölderlin, kallar stolt detta lilla, knappt ännu vaknade Stuttgart, där kreaturen tidigt på morgonen föstes fram till den svarta marmorbrunnen på torget för att dricka, sin hembygds furstinna och ber henne, som anade han redan den mörkare vändning som stundar i historien och i hans eget liv: Tag vänligt emot den främling jag är.
När den tyskfödde W. G. Sebald omkom i engelska Norfolk 2001 lämnade han efter sig ett av efterkrigstidens märkvärdigaste författarskap. Hos denne elegiker pågår ett enormt minnesarbete som på ett oefterhärmligt sätt smälter samman historia och nutid.
Campo Santo (”kyrkogård”) är en postumt (2003) utgiven samling essäer, fragment och oavslutade prosastycken. På distans från de brittiska öarna betraktar Sebald här tysk kultur och tysk historia med sin omisskännligt skarpa blick.