Om tingens natur

Titus Lucretius

265 kr

En genomsedd version av Ingvar Björkesons hexameteröversättning av Lucretius epos, med latinsk parallelltext och en utvidgad kommentardel. Nyskrivet förord av Anders Cullhed och textkritisk kommentar av Niklas Haga.

Slut i lager

Kategorier: , , Product ID: 2308

Beskrivning

Goda nyheter: kosmos är inget annat än kringvirvlande, odelbara elementarpartiklar och tomrum! Du ska därför inte rädas döden, inte frukta gudarna, inte bäva inför undergången – du ska öva dig i trädgårdsfilosofen Epikuros lära. Begrunda bara tingens sanna natur och lev förnöjsamt och lågmält i lugn och ro.

Den som kommer med det glada budskapet är en viss Titus Lucretius Carus, död kring 55 f.Kr. Om honom vet vi just ingenting, annat än att han ger oss detta meddelande – i form av ett mäktigt epos, ett av den latinska litteraturens mästerstycken, vars kosmiska vision och språkliga kraft golvat läsare från den romerska republikens sista år till idag.

Om tingens natur (De rerum natura) hör till de intellektuellt och poetiskt mest inflytelserika diktverken genom tiderna. Det hade stor genklang när den moderna världen och den moderna vetenskapen tog form. Idag, när denna moderna värld och moderna vetenskap befinner sig mitt uppe i ett akut ekologiskt krisläge, har Lucretius fått förnyad resonans. Samtidigt som hans epos förblir vad det alltid varit: ett enastående läsäventyr.

Mer information

Författare

Bokserie

Antal sidor

Format

ISBN

Översättare

Utgivningsår

Utgivningsdatum

Förord

Pressklipp

Inga pressklipp inlagda för denna titel.