Dagböcker och brev i urval

Etty Hillesum

208 kr

Ny efterlängtad utgåva av Etty Hillesums dagböcker och brev. Under den nazityska ockupationen av Nederländerna började hon skriva dagbok och skapade ett av de omistliga vittnesmålen från andra världskriget. Fram träder bilden av en ung intellektuell i en ytterst utsatt situation. Hon beskriver sitt andliga sökande, kärlekslivet, familjen och vännerna, liksom hur situationen för nederländska judar blir alltmer desperat.

Kategori: Product ID: 2324

Beskrivning

Ny efterlängtad utgåva av Etty Hillesums dagböcker och brev.

Etty Hillesum föddes 1914 i en judisk familj i Middleburg, Nederländerna. Hon studerade språk och arbetade som lärare i ryska. Under den nazityska ockupationen började hon skriva dagbok och mellan den åttonde mars 1941 och den sista anteckningen från tolfte oktober 1942 skapade hon ett av de omistliga vittnesmålen från andra världskriget. Fram träder bilden av en ung intellektuell i en ytterst utsatt situation. Hon beskriver sitt andliga sökande, kärlekslivet, familjen och vännerna, liksom hur situationen för nederländska judar blir alltmer desperat. Ett urval av hennes brev från uppsamlingslägret Westerbork återges efter dagboken. Etty Hillesum dog i Auschwitz den 30 november 1943.

Detta är en utökad nyutgåva av Det förstörda livet som publicerades i Brita Dahlmans översättning 1983. Ytterligare två långa brev har inkluderats i översättning av Olov Hyllienmark. Utgåvan är ett urval av Etty Hillesums dagböcker, men har här redigerats för att visa vilka passager av dagböckerna som saknas.

Med förord av professor Jayne Svenungsson och efterord av redaktören Daniel Pedersen.

Mer information

Författare

ISBN

Antal sidor

Format

Översättare

,

Utgivningsår

Utgivningsdatum

Förord

Efterord

Pressklipp

»Hon kommer så ovanligt nära tillvarons explosiva kärna. I hennes dagböcker finns utkastet till en helhetlig förståelse av livet, som handlar om att väja undan för egoismens förvirring och att sluta försöka rymma från smärta och sorg.«
Malin Ullgren, DN

»Att undvika döden tycks för Hillesum mindre viktigt än att lära från den. Det kan framstå som att lättvindigt släppa taget om livet – men skulle lika gärna kunna vara att insistera på dess djupaste innebörd. Kanske kan det till och med förstås som uttryck för en innerlig kärlek, storsint nog att ge upp också det som den älskar mest.«
Helena Granström, P1