Om Moly

I skriftserien Moly varvas antika grekiska skrifter i omsorgsfulla svenska versioner med annat material, både nyskrivet och översatt, som står i ett direkt förhållande till antik grekisk text.

Moly [må:ly] är gudarnas namn på en växt, ”svart om roten men med mjölkvit blomma”, som Hermes gräver fram och ger åt Odysseus i Odysséens tionde bok. Benämningen är av okänd härledning, växten botaniskt obestämbar. Odysseus äter den för att inte bli ett svin.

Hittills utgivna titlar i serien:
Leukippe & Kleitofon
Leukippe & Kleitofon

Eros makt är stor. Det vet den unge Kleitofon. Han och hans älskade Leukippe har kastats runt i en antik medelhavsvärld som lekbollar för ödet och åtrån. De har upplevt det mesta: sjörövare, trolldrycker och skendöd, trogen vänskap, sluga rätte­gångstal och gudomliga ingripanden. Inför en främling i kuststaden Sidon spinner Kleitofon berättelsen om sina kärleksäventyr. Hans historia visar sig vara ”rena romanen” och rymma allt från grekiska myter och exotiska bestar till utläggningar om begärets fysikaliska färdvägar och fördelarna med sex mellan män. Där kärleksguden råder är inget osannolikt.

Antik grekisk roman i ny översättning av Ingela Nilsson. Med illustrationer av Monica Hellström och förord av Rebecka Kärde.

LEARN MORE
Fragment
Fragment

Herakleitos från Efesos (ca 540–460 f.Kr.) är den kanske mest lyskraftige bland de tidiga grekiska filosoferna. Så vitt vi vet skrev han bara en enda bok, vilken sägs ha deponerats i Artemis tempel omkring år 500 f.Kr. Den är sedan länge förlorad. Allt som återstår är fragment – lösryckta fraser, reminiscenser och avlägsna ekon i skrifter från långt senare tider.

LEARN MORE
Dikten och hantverket
Dikten och hantverket

Som beteckning på sångare och diktare valde antikens greker en gång en term som normalt betydde ”hantverkare” eller ”producent”. Termen var poietes, ”poet”. Varför just detta ord? På den frågan söker den här studien ett svar.

LEARN MORE
Om tingens natur
Om tingens natur

En genomsedd version av Ingvar Björkesons hexameteröversättning av Lucretius epos, med latinsk parallelltext och en utvidgad kommentardel. Nyskrivet förord av Anders Cullhed och textkritisk kommentar av Niklas Haga.

LEARN MORE
Det oförlorades ekonomi
Det oförlorades ekonomi

Vad har den antike grekiske poeten Simonides, känd för att ha uppfunnit minneskonsten och för att varit först med att ta betalt för poesi, att göra med Paul Celan, den tyska efterkrigslitteraturens ordkarge mästarpoet? Med utgångspunkt i en enda preposition, grekiskans pros, och en fråga – vad går egentligen förlorat när vi slösar med orden? – sätter sig Anne Carson på tankevindlande kollisionskurs med de två poeternas liv och verk och med vad som eventuellt kunde kallas poesins predikament.

LEARN MORE
Den dramatiska poesin
Den dramatiska poesin

De föreläsningar om estetik som Hegel höll på 1820-talet intar en helt central roll för den moderna estetikens och filosofins historia. I detta utdrag ur föreläsningarna behandlas teaterdiktningens väsensart och utveckling från den grekiska antikens tragedier, komedier och satyrspel fram till moderniteten och dramakonsten i Hegels egen samtid.

LEARN MORE

Fler serier från Faethon

Få tips om våra nyheter och evenemang