Maurice Blanchot

Maurice Blanchot (1907–2003) var en fransk författare, filosof och litteraturteoretiker.

Faethon inledde 2018 en nyutgivning av Blanchot på svenska med böckerna Döden väntar och Dagens vanvett. 2019 utkom Mitt dödsögonblick, I efterhand och Thomas den dunkle.

Utgivning på Faethon

Thomas den dunkle
Thomas den dunkle

Thomas och Anne möts på ett hotell på landet och tror sig vara förälskade. Vilka de är och var de kommer ifrån är ovidkommande. Vad som möter den läsare som vågar sig in i detta närmast ontologiska relationsdrama är istället det neurotiska parets observationer av den så kallade yttervärlden, avfattade i en sorts filosofiska solon.

VISA TITEL
I efterhand
I efterhand

Maurice Blanchots »I efterhand« (1983) kommenterar några texter i ljuset av Auschwitz. Den föregås av »Det evinnerliga upprepandet« som består av berättelserna »Idyllen« (1935) och »Det sista ordet« (1936).

VISA TITEL
Mitt dödsögonblick
Mitt dödsögonblick

En ung man förs inför avrättning under andra världskriget, men blir i sista stund frisläppt. Denna näradödenupplevelse, som egentligen är en icke-händelse, blir startpunkten för ett liv som inte längre är hans eget.

VISA TITEL
Tanken utanför / Michel Foucault som jag föreställer mig honom
Tanken utanför / Michel Foucault som jag föreställer mig honom

Tanken utanför skrevs av Michel Foucault 1966 och handlar om författaren Maurice Blanchot. Tjugo år senare och efter Foucaults död svarade Blanchot med Michel Foucault som jag föreställer mig honom. I denna bok möts dessa två texter, författade av två av den franska efterkrigstidens mest inflyt­elserika tänkare.

VISA TITEL
Döden väntar
Döden väntar

En berättare erinrar sig en kvinnas besynnerligt långsamma död 1938, och tre andra kvinnors förbryllande uppdykande och försvinnande. Döden väntar har kallats en av det franska 1900-talets bortglömda klassiker och är en kuslig meditation över livet och dess frånvaro.

VISA TITEL
Dagens vanvett
Dagens vanvett

En berättelse, eller kanske antiberättelse, om att se själva dagen som sådan. Eller kanske något därbortom.

VISA TITEL

Vill du få vårt nyhetsbrev?